Waterpolo

Waterpolo is een ontzettend intensieve sport waar niet iedereen voor geschikt is. Waterpolo is afgeleid van het spelletje rugby en voornamelijk handbal alleen ter water. De sport heeft voornamelijk veel beoefenaars in Oost en Zuid Europa, de reden hiervan is onbekend. Maar ook in Nederland wordt deze sport beoefend door vele kinderen, jongeren en volwassen die samen teams vormen. Wil jij ook gaan waterpolo'en? Zoek dan bij een zwembad bij jou in de buurt of hier deze sport beoefend wordt.

Spelregels

Een waterpolo team bestaat uit 6 spelers in het 'veld' en 1 in de goal, in totaal liggen er dus 14 mensen in het zwembad. De scheidsrechters staan er altijd buiten om zo meer overzicht te hebben over wat er gebeurt. Alle spelers moeten verplicht een cap dragen die ook oorbeschermers heeft, verder is dikkere zwemkleding ook aan te raden bij dit spel. Doordat het spel zo intensief is , is de wedstrijd in 4 periodes verdeeld van alle 3 tot 8 minuten speeltijd. Deze tijd wordt in zijn geheel benut doordat er bij overtredingen de tijd stilgelegd wordt. Wanneer er twee van deze periodes gespeeld zijn moet er van helft gewisseld worden. De winnaar van de wedstrijd is degene die het meest gescoord heeft bij het affluiten van de wedstrijd.

Geschiedenis

Volgens vele bronnen is het waterpolo afkomstig van de Schotse William Wilson die in 1844 geboren werd. Doordat hij in 1876 gevraagd werd om spelregels te maken voor een watersport met een bal kwam het waterpolo tot stand. Vanaf 1885 werd waterpolo officieel erkend als een sport waardoor het zich verder ontwikkelde. De eerste wedstrijd werd echter in 1877 gespeeld in een rivier maar werd er geen gebruik gemaakt van doelen, deze werden pas in 1887 ingevoerd.
De eerste officiele waterpolocomissie werd opgericht in Engeland in 1888, vanuit hier werd het verder geëxporteerd naar andere landen.