Voetbal

Niemand in de wereld kan om het voetballen heen, deze bekende sport wordt overal ter wereld gespeeld en er gaat ook ontzettend veel geld in deze industrie om. Om de 4 jaar wordt er het Europees kampioenschap gehouden en de Wereldkampioenschappen, heel Nederland staat dan onderste boven en heeft de oranjegriep maar waar komt dit bekende spelletje nu eigenlijk vandaan?

Geschiedenis

De oorsprong van het echte spelletje voetbal is te vinden in Engeland, hier leek het spelletje eerst op rugby omdat er geen regels aan verbonden waren. Doordat vele spelers het spelletje te ruw vonden zijn er regels bijgekomen die de oorsprong zijn van het voetbal van nu. In Engeland was dan ook de eerste professionele voetbalclub te vinden en vanuit daar is de FIFA opgezet in 1904 en de EUFA in 1954. Nu heeft ieder dorp een eigen voetbal club. Van prestatief tot recreatie voetbal zoals bv bij vv de hoop.

Spelregels

Het voetbal dat we nu kennen wordt gespeeld met 11 personen per team, hieronder vallen 10 veldspelers en 1 keeper. Om het spel te winnen moet een team meer doelpunten maken als de tegenpartij. Het veld heeft buiten lijnen en wanneer de bal hierover heen gaat is de bal voor de partij die niet als laatste aan de bal is geweest. Een corner is wanneer de bal door het eigen team over de achterlijn gaat, hierbij mag de tegenpartij in de hoek een vrije trap nemen. Veel ballen worden afgefloten vanwege buitenspel, dit is wanneer de aanvallende partij dichter bij de doellijn staat dan de verdediger op het moment dat de bal naar hen gespeeld wordt. Het spelletje duurt 2x45 minuten en wanneer er overtredingen gemaakt worden kan dit bestraft worden met een vrije trap, penalty, gele kaart en rode kaart. Voetbal heeft zich dus goed ontwikkeld in de loop der jaren.