Skiën en snowboarden

Skiën en snowboarden zijn beide sporten die door veel wintersporters beoefend worden op een recreatief niveau. Tijdens de krokusvakantie gaat heel Nederland massaal de sneeuw opzoeken om zo hun jaarlijkse wintersportvakantie in te luiden. Ben jij een echte wintersporter en ben je in de winter of in het voorjaar dan ook altijd te vinden in de witte sneeuw hoog op de bergen? Lees dan nu verder en ontdek werkelijk alles met betrekking tot skiën en snowboarden.

Wedstrijden

Deze sporten worden ook beide op hoog niveau beoefent door de professionals, vaak zie je de tijdwedstrijden waarbij de skiër of snowboarder zo snel mogelijk beneden aan de berg moet zijn maar dan wel ieder poortje moet passeren om zo geen tijdstraf te krijgen. Andere wedstrijden zijn vaak in combinatie met het stunten op de skies of het snowboard. Bij het snowboarden wordt vaak in een lange half pipe snelheid gemaakt waarbij er constant stunts gedaan moeten worden wanneer de snowboarder in de lucht is, hiervoor krijgen zij dan punten van de jury. Voor de skiërs zijn er vaak hellingen gemaakt, wanneer ze over zo'n helling gaan komen ze een stuk in de lucht, op dit moment moeten zij ook allerlei stunts uithalen. De jury bepaald ook hier de punten die worden toegekend aan de skiër. Wie aan het einde van de wedstrijd de meeste punten heeft bepaald is de winnaar.

Geschiedenis

Omdat de technologie nog niet zo ver was vroeger zijn de meeste wintersporten ontstaan vanwege het feit dat mensen zich voort moesten zetten wanneer er in de wintermaanden een dik pak sneeuw lag. De meeste bronnen halen het skiën als topsport  terug uit Scandinavië dat rond 1860 ontstaan is. De wintersport voor toerisme is voornamelijk ontstaan in de 19e eeuw in de omgeving van de Alpen. Het snowboarden is een stuk later ontdekt door een surfer die ontzettend graag over sneeuw wou surfen, hiervoor ontwierp hij een board om dit te kunnen doen, dit is dan ook het snowboard zoals we hem nu kennen. Deze ontdekking was pas in 1964 gedaan.