Hockey

Hockey wordt vaak gerelateerd aan de bovenklasse van onze samenleving, vele kinderen van rijke ouders spelen deze sport waardoor het een apart imago heeft gekregen. Echter is het spel ook goed te beoefen door de niet eliten. De toernooien voor deze sport zijn vaak ook een groot feest en worden vooral bijgewoond om bier te kunnen drinken in plaats van het werkelijk spelen van het spelletje.

Spelregels

Het hockeyspel wordt gespeeld door 5 veldspelers en 1 keeper per team. Hierbij is iedereen verplicht om scheenbeschermers te dragen en in bezit te zijn van een hockeystick. Voor de veiligheid van uw tanden is het raadzaam om een beschermingsgebitje aan te schaffen alhoewel dit niet verplicht is. Een wedstrijd duurt 2x 35 minuten en heeft een ingelaste pauze van 5 minuten. Wanneer een overtreding plaatsvindt binnen de cirkel kan er een strafcorner uitgedeeld worden, ook wanneer er een opzettelijke overtreding buiten de cirkel plaatsvindt kan hier ook een strafcorner voor gegeven worden. Wanneer zo'n ernstige of opzettelijke overtreding plaatsvindt binnen de cirkel wordt een strafbal uitgedeeld. Een doelpunt geldt pas wanneer de speler binnen de cirkel de bal in zijn geheel over de doellijn schiet. Verder mag de stick hierbij niet hoger komen dan een bepaalde hoogte om zo ongelukken te voorkomen.

Geschiedenis

Hockey was al een sport voordat onze jaartelling officieel begon, in ongeveer 510-500 jaar voor Christus waren al afbeeldingen te vinden van deze sport. Deze afbeeldingen waren te vinden in Athene waar dus waarschijnlijk ook de oorsprong van deze sport ligt. Het hockey vanuit die tijd had vele verschillen met het hedendaagse hockey, hierbij is de oorsprong van de spelregels te vinden in de middeleeuwen. Tegenwoordig kennen we het veldhockey maar worden op veel plaatsen in Nederland ook ijshockey gespeeld, deze variant is wat agressiever  dan het originele spel.