Handbal

Handbal wordt ook wel vaak vergeleken met voetbal omdat ze beide aangeven waarmee gespeeld wordt, maar deze sporten hebben eigenlijk amper wat gemeen. Handbal is een spel dat vaak binnen in de zaal gespeeld wordt met in ieder team 6 veldspelers en 1 keeper. Ontdek online meer over de spelregels van handbal en de vele wedstrijden op Sportmag.nl! Kom meer te weten over deze sport waarbij u veel beweegt en een goede techniek nodig hebt.

Spelregels

Het handbalveld bevat maar weinig lijnen, zo zijn er de buitenlijnen van het veld en is er aan beide kanten van het veld een halve cirkel waar het doel ook in staat, op een meter van deze cirkel bevindt zich de penalty lijn en in het middel is de middellijn waar de spelers zich op moeten stellen wanneer er een doelpunt is gemaakt door de tegenstander. Als veldspeler mag u niet binnen de cirkel komen met de bal, dit zal dan bestraft worden met een vrije worp voor de tegenstander. Wanneer u als verdediger in de cirkel komt bij het verdedigen van de tegenstander staat hier een penalty tegenover omdat een doelkans zo belemmerd wordt. Bij een lichte overtreding wordt vaak een vrije worp gegeven maar er kunnen voor zwaardere overtredingen ook een gele of rode kaart gegeven worden en zelfs een tijdstraf van 2 minuten. Wanneer een speler de bal heeft mag hij deze niet te lang vasthouden bij stilstand en mogen er maar 3 passen gemaakt worden. Bij het dribbelen met de bal mag deze niet opgepakt worden en dan weer verder gedribbeld worden, dit is second dribbel en wordt bestraft met een vrije worp voor de tegenstander. Het spel duur 2x 30 minuten en wordt gewonnen door de partij die aan het einde van de speeltijd de meeste doelpunten heeft gescoord.

Geschiedenis

De geschiedenis van het handbal kan uit allerlei landen gehaald worden, maar voornamelijk in Duitsland zijn de officiële spelregels tot stand gekomen. Omdat voetbal echt een mannensport was in die tijd wilde organisaties ook een speciale damessport creëren, hieruit kwam dus het handbal. Tegenwoordig is het een topsport voor beide geslachten en is het erg populair in Scandinavië.