Gewichtheffen

Gewichtheffen vergt veel training en kan niet door iedereen uitgevoerd worden. Vroeger was deze sport alleen voor mannen, pas vele jaren later werden er ook kampioenschappen georganiseerd voor de vrouwen. Bent u helemaal gek van gewichtsheffen en zou u dan ook graag deze sport willen uitoefenen? Lees dan nu verder hier online op Sportmag.nl of deze sport bij u past en of je hier aan wel kunt delen nemen. Ga lekker sporten en doe iets wat u aanspreekt.

Geschiedenis

Vele landen hadden al een geschiedenis met het gewichtheffen, zelfs op de vroegere Griekse olympische spelen werd deze sport al beoefend, wel alleen door de mannen. In 1891 werden de eerste wereldkampioenschappen georganiseerd in Londen. De verdeling werd toen gemaakt tussen eenarmig en tweearmig want de verdeling in gewichtsklasse kenden ze toen nog niet.  Dit veranderden in 1928, toen werd de sport verdeeld in 3 onderdelen, het drukken, stoten en trekken, maar door de risico's van het drukken is dit naderhand ook afgeschaft. Pas in 1987 werden er kampioenschappen georganiseerd voor vrouwen waarna ze in 2000 ook eindelijk mee mochten doen met de Olympische spelen.

Spelregels

Tegenwoordig is er een verdeling in gewicht van de deelnemers, de deelnemers worden iedere keer gewogen wanneer zij deelnemen aan een wedstrijd, dit wordt meestal twee uur van tevoren gedaan. Een wedstrijd bestaat uit de twee onderdelen; trekken en stoten. Hierbij kan individueel een prijs gewonnen worden voor het totaal gewicht dat geheven wordt maar ook het totaal wordt bekeken van de tweekamp. Op de Olympische spelen geldt alleen het totaal gewicht om de winnaar te bepalen, bij een gelijke stand wint de gene die het minst weegt. Iedereen krijgt drie pogingen per onderdeel om zo het het hoogste gewicht te realiseren.