Basketbal

De bekende teamsport basketbal wordt overal ter wereld gespeeld maar is voornamelijk een van de topsporten in Amerika. De NBA houdt jaarlijks miljoenen mensen overal ter wereld in zijn ban. Het is een sport waar voornamelijk lange mensen in de top spelen omdat het basketbalnet redelijk hoog hangt.

Geschiedenis

De sport basketbal is nergens vanaf geleid en is uit het niets ontstaan tijdens een gymles in Amerika. Gymleraar James Naismith begon in 1891 zijn gymles met twee perzikmanden aan beide kanten van de zaal en met een voetbal moest er gescoord worden. Pas in 1949 werd er een echte competitie gestart voor deze sport en dit is het voormalige NBA waarbij alleen de mannen speelden. Pas jaren later kwamen er ook georganiseerde competities voor vrouwen.

Spelregels

Het spel wordt gespeeld met 5 spelers in ieder spel, bij basketbal mogen er geen passen gemaakt worden wanneer diegene de bal in zijn handen heeft, hij mag zich voortbewegen met constant een voet op de grond en hier om heen te draaien of hij kan dribbelen met de bal. Bij het dribbelen mag je de bal niet vastpakken en dan weer verder dribbelen want dit wordt afgekeurd als een 'second dribble'. Verder mag je als aanvaller maar 3 secondes achter elkaar in de bucket staan om het zo wat moeilijker te maken. Als verdediger is het niet toegestaan om de tegenstander aan te raken, alleen de bal weg kaatsen en onderscheppen zijn mogelijkheden om weer balbezit te krijgen. Er kunnen 1, 2 en 3 punters gescoord worden dit is afhankelijk vanaf de afstand waaruit het doelpunt gemaakt wordt. Het team dat uiteindelijk de hoogste score heeft weten te verkrijgen na een wedstrijd van 4x10 minuten of 4x12 minuten (afhankelijk van de competitie) kan zich de winnaar noemen.