Atletiek

Atletiek is geen specifieke sport want er zijn maar liefst 24 olympische onderdelen te vinden binnen deze sport die onderverdeel zijn in categorieën. Deze categorieën zijn meerkampen, werponderdelen, looponderdelen en springonderdelen en worden vrijwel allemaal uitgevoerd op een atletiekbaan. Maar voor bijvoorbeeld een marathon wordt er een parcours uitgelegd over de straat maar zijn het begin en het eind van de wedstrijd beide in het stadion te vinden.

Meerkampen

Meerkampen kan uit 5 onderdelen bestaan maar ook uit 20 onderdelen, er zijn dus veel mogelijkheden binnen dit onderdeel. Alle meerkampen bevatten een deel van rennen, hardelopen, kogelstoten, verspringen en hoogspringen waarbij de afstanden vaak verschillen binnen de meerkampen.

Werponderdelen

De meest bekende onderdelen bij het werpen zijn kogelstoten, discuswerpen, kogelslingeren en speerwerpen. Hierbij is het punt waarvan af geworpen moet worden een cirkel waarbij de werper niet buiten deze cirkel mag treden, anders wordt de worp afgekeurd. De afstand wordt gemeten door de jury, de afstand is waar het voorwerp de eerste keer de grond raakt, dus als bijvoorbeeld de kogel verder rolt geldt dus de afstand waar hij als eerste terecht kwam. De winnaar van deze werponderdelen is de persoon die de langste afstand weet te overbruggen met een van de werp attributen.

Looponderdelen

De looponderdelen bevatten allemaal elementen van rennen maar zijn toch weer net wat anders. Zo is er het gewone rennen waarbij er allerlei verschillende afstanden afgelegd kunnen worden. Het hordelopen is een wat moeilijke versie van het gewone rennen, er staan hordes op het parcours waarover heen gesprongen moet worden. Bij het hordelopen is het ook de bedoeling om zo snel mogelijk de finish te halen zonder hordes omver te lopen, de afstanden zijn ook verschillend hierbij.
Verder is er nog het snelwandelen, waarbij altijd één voet de grond moet aanraken over een afstand die ook iedere keer verschillend is, vaak worden deze wedstrijden ook wel uitgevoerd op de gewone weg met als begin en eind punt op de atletiekbaan.
Het estafette onderdeel van atletiek moet in teams van 4 worden uitgevoerd waarbij de afstand ook verschillend kan zijn, ieder teamlid moet een deel van de afstand rennen waarbij op een gegeven moment het stokje overgedragen moet worden aan een teamgenoot, wie als eerste de finish overgaat wint de wedstrijd.

Springonderdelen

De springonderdelen kunnen ook weer onderverdeeld worden in twee categorieën, het hoogspringen met of zonder stok en het verspringen waarbij een gewone aanloop gebruikt kan worden of het hink-stap-sprong uitgevoerd moet worden. Deze onderdelen kunnen alleen goed uitgevoerd worden met de juiste technieken. De persoon wie de verste of hoogste afstand springt kan zichzelf als winnaar bestempelen.

Geschiedenis

Atletiek is een sport die al jaren lang meedraait in onze samenleving. Het werd al beoefend in 776 voor Christus en was een onderdeel van de Griekse Olympische spelen. Deze olympische spelen duurden maar 5 dagen en de sport atletiek werd toegevoegd als een krachtmeting op verschillende gebieden. Sinds de 19e eeuw werd het moderne atletiek in professionele wedstrijden uitgevoerd en deze sport werd al vanaf de eerste officiële olympische sport uitgevoerd.